12 Ocak 2013 Cumartesi

Zeytinyağlı Yaprak Sarma





Malzemeler :
300-350 gr Asma Yaprağı
2 Adet Orta Boy Domates
1 Adet Orta Boy Kuru Soğan
1,5 Su Bardağı Pirinç
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1 Tatlı Kaşığı Domates Salçası
1 Tutam Maydanoz
1 Tutam Nane
1 yemek Kaşığı Nar Ekşisi
3 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
1 çay Kaşığı Kimyon
1 çay Kaşığı Karabiber
Tuz
Üstü için
1 Tatlı Kaşığı Biber Salçası
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
3-4 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
3-4 Diş Sarmısak
1 Kase Yoğurt
Hazırlanışı :
Asma yapraklarınız salamura ise tuzunu almak için biraz ılık suda bekletin. Bu esnada iç malzemeyi hazırlayabilirsiniz.
Domatesi ve Kuru Soğanı rendeleyin. Pirincinizi yıkayın ve süzün. Tüm malzemeleri iyice karıştırın.
Yapraklarınızın sap kısımlarını kopartarak, sap kısmının kopmuş olduğu tarafa dolma içinizi ince uzun yerleştirin. Önce arka kısımları sonra yanları içe büküp, rulo halinde sarın. Tencerenize yerleştirirken yaprağın sarılan son kısmı alt tarafa gelecek şekilde dizin. Böylece yapraklarınızın açılma ihtimali azalmış olacaktır.

Sarma işlemi bittikten sonra tencerenizin yarısına su ekleyin. Üstüne porselen bir tabağı ters yerleştirip tencere kapağınızı kapatın. Çok kısık ateşte 40-50 dk pişirin. Yaprağınızın kalitesine ve pirincinizin çeşidine göre pişme süresi değişebilir.
Bir tavaya sıvı yağı alarak ısıtın. İçine salçaları ekleyip biraz kavurun. 2-3 yemek kaşığı kadar su ekleyip iyice karıştırın. Sarmısakları ezerek yoğurt ile çırparak karıştırın.
Sarmalarınızı servis tabağına aldıktan sonra üzerine yoğurt ekleyin. Daha sonra hazırladığınız salçalı sosu üzerine gezdirin.


Püf Noktası :
  • Sarmalarınızı tencerenize dizmeden önce çok büyük ya da yırtık asma yaprakları tencere dibine yerleştirin. Böylece pişirme esnasında en alttaki sarmalar tencereye yapışmaz.
  • Rendeleyerek kullandığınız domatesin kabuklarını da tencere dibine yerleştirebilirsiniz. Sarmanıza ayrı bir lezzet katacaktır.
  • Dilerseniz sarma içinize 1-2 diş dövülmüş sarmısak da ilave edebilirsiniz.
  • Hatay usulümeyane için pişirme süresinin son 15 dakikasında 3 diş dövülmüş sarmısak, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 yemek kaşığı nar ekşisi karışımını biraz sulandırarak sarmalarınızın üzerine gezdirin. Son 15 dakika bu meyane ile pişsin. Lezzetine doyum olmayacaktır.
  • Bu yemeği güveçte pişirmenizi özellikle tavsiye ederim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder