İlk önce malzemelerimizi verelim;
Aşağıdaki malzemeler 2 kişilik bir yemeğin sosu olacak şekilde ayarlanmıştır.
Kaç kişilik yemek yaptığınıza göre bu malzemeleri doğru orantılı artırıp eksiltebilirsiniz.
* 2 Yemek kaşığı Un
* 2 Yemek kaşığı Tereyağ
* 2 Bardak Süt
* Muskat rendesi
* Tuz
* Karabiber
TARİF;
İlk önce Yağı bir tencerede erittikten sonra unu ekleyip kısık ateşte karıştırarak un sararıp kokusunu verene kadar kavuruyoruz.
Daha sonra ateşten alıp 5 dakika dinlendirin ve çırparak kaynar sütü (mümkünse yağsız) yavaş yavaş ekleyin. Orta ateşte karıştırarak koyulaşmış olan sosumuzun içine tuz, karabiber ve biraz muskat rendesinden koyalım bir kere kaynatın sonra kısık ateşte arada sırada karıştırarak 10 dakika pişirin.
Afiyet olsun Beşameliniz hazır.
Not:
Eğer Beşamel sos yaparken topaklanma oluyorsa yağ oranını una göre artırın. (yağ ekleyin) Böylece topaklanmayı engellersiniz.
Yok ben sosu yaptım ama topaklı diyorsanız mikserden geçirerek sorunu çözebilirsiniz.
İyi bir beşamel sos yapabilmek için undan biraz daha çok tereyağ ve yağı alınmış süt kullanmak gerekir.
Bu sos, mantar, domates, peynir, karides v.b. ile yapılan sosların temelidir. Sosun renginin bozulmaması için, yapılacağı kabın alimünyum olmaması gerekir.
Beşamel.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder